Projekt Nowe technologie to NORMAlność był realizowany od 01.06 do 30.11.2021 i miał na celu wyrównywanie szans edukacyjnych w edukacji nieformalnej dzieci ze wsi i miasteczek zagrożonych wykluczeniem społecznym, wspieranie rodziny, chcieliśmy pobudzić dzieci do podejmowania nowych wyzwań, wesprzeć ich rozwój oraz przeciwdziałać izolacji społecznej. Projekt był odpowiedzią na potrzebę lokalnych społeczności dla 128 dzieci z klas I-VII z 8 miejscowości - Bielice, Biskupiec Pomorski, Jabłonowo Pomorskie, Książki, Lipinki, Łąkorz, Radzyń Chełmiński, Szwarcenowo. Staraliśmy się rozwinąć pasje nowych technologii, wzmocnić dziecięcą kreatywność, nauczyć logicznego i przyczynowo-skutkowego myślenia, pracy projektowej, zadaniowej oraz pracy w zespole. Dzieci, rodzice, jak również partnerzy wysoko ocenili nasze zajęcia edukacyjne. Dodatkowo współpraca lokalnych podmiotów powinna zaowocować nowymi, ciekawymi projektami.

Cele projektu został zrealizowane. Główny cel projektu - wyrównywanie strat postępu edukacyjnego wynikających z ograniczeń spowodowanych pandemią.
Sądzimy, że nasze zajęcia niezauważalnie wyrównały straty w nauce podczas pandemii - potwierdziły to uzyskane rekomendacje. Umożliwiły spokojniejszy powrót do normalności i szkoły we wrześniu. Z przyjemnością patrzyliśmy jak nasze zajęcia umilały dzieciom wakacyjny czas. Również ankieta skierowana do rodziców to potwierdza. Udało się nam odciągnąć dzieci od komputerów i smartfonów oraz wyciągnąć dzieci z domu. Rozmowy z rówieśnikami podczas zajęć były ważnym elementem procesu wychodzenia z izolacji społecznej.
Na naszych zajęciach pokazywaliśmy dzieciom, że nauka nie musi być nudna i trudna. Zawsze słyszeliśmy: "To już koniec zajęć?" Dzieciom zawsze było za mało. Było to inspirujące. Rodzice w anonimowej ankiecie wskazywali, że dzieci stały się bardziej cierpliwe, dociekliwe. Mamy nadzieję, że nastrój dzieci wraca do normy.
Film o zajęciach jest pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=9iJVtRHTIVo